Mesajul președintelui Asociației

În ultimii ani, pacienții români au avut de suferit în mai multe rânduri din cauză că nu au avut acces la tratamente esențiale fabricate din plasmă umană.

Crizele repetate de imunoglobulină i-au afectat mai ales pe pacienții cu imunodeficiențe, pentru care imunoglobulina umană normală este singura alternativă terapeutică ce-i apără de infecții severe ce pot avea forme severe, cu urmări grave și chiar deces.

Nu doar România este afectată de aceste crize de imunoglobulină, ci și alte țări europene, tocmai pentru că Europa depinde de plasma colectată de la donatorii americani.

Practic, în prezent, producătorii de medicamente derivate din plasmă, nu se mai află în competiție între ei, pentru că cererea de imunoglobulină, în special, este cu peste 15% mai mare decât producția.

Astfel, în locul unei competiții între producători, în piața derivatelor de plasmă competiția se manifestă doar între clienți, respectiv între diversele țări europene, care încearcă să-și asigure necesarul de medicamente pentru proprii pacienți, oferind prețuri din ce în mai mari.

Astfel este grav afectată concurența din piața europeană de imunoglobulină, produs care este deficitar din lipsa materiei prime.

Doar cele patru țări europene (Austria, Cehia, Germania și Ungaria), care permit în egală măsură și colectarea în centre private, dar și compensarea donatorilor de plasmă, reușesc să-și asigure consumul de medicamente fabricate din plasma propriilor donatori. De asemenea, cele patru țări reușesc să asigure un cadru concurențial deplin, în care producătorii sunt în competiție directă atât în sectorul de colectare a plasmei, cât și în cel de valorificare a produselor finite.

Restul țărilor europene, în frunte cu Franța, Italia sau Spania, depind de plasma colectată în SUA și, în egală măsură de cea colectată în centrele private din Austria, Cehia, Germania sau Ungaria. Mai mult, ca să acopere deficitele de produse finite, toate aceste țări au fost nevoite să accepte prețuri tot mai mari, în special pentru imunoglobulina normală.

Producătorii se adaptează acestei situații, în care devin beneficiarii unei crize de producție, prin creșterea prețurilor.

Cu toate acestea, Comisia Europeană întârzie modernizarea legislației privind colectarea, testarea, procesarea și depozitarea plasmei umane pentru fracționare, deși există deja suficiente dovezi care demonstrează succesul modelului implementat deja de cele patru țări europene, unde coexistă sectorul public și cel privat în domeniul colectării de plasmă pentru fracționare.

În aceste condiții cele mai multe țări întârzie să implementeze modelele de bune practici care s-au dovedit eficiente și sustenabile. În acest fel ele contribuie la agravarea deficitului de plasmă umană și a medicamentelor derivate, în special imunoglobulină.

România nu are timp să mai aștepte! Nu mai putem să fim martori inactivi la noi crize de imunoglobulină care aduc mulți pacienți români în stare gravă.

Asociația „Donăm Plasmă”, în acord cu legislația actuală din România, va începe construcția, autorizarea și operarea primelor 10 centre de plasmafereză din România.

Vom mobiliza cele mai performante centre de transfuzie din Romania, alături de mari companii private cu experiență în colectarea, testarea și procesarea plasmei umane pentru fracționare, astfel încât să colectăm plasmă umană de la donatorii români, pentru fabricarea de medicamente esențiale pentru pacienții români.
Alături de asociații ale pacienților și medicilor români, vom promova donarea de plasmă umană, atât în centre publice cât și private, continuând să milităm pentru modernizarea legislației românești și europene.

În cel mult doi ani, ne dorim să deschidem primele 10 centre de plasmafereză din România, cu o capacitate totală de 200.000 litri de plasmă anual.

Acesta va fi doar începutul, pentru că nutrim speranța că cel târziu anul viitor, legislația europeană va fi modificată pentru a încuraja toate țările să permită colectarea de plasmă în centre publice și private, respectiv compensarea donatorilor, la fel ca în Austria, Cehia, Germania și Ungaria.

Îi invităm pe toți cei interesați să contribuie la bunul mers al proiectului nostru să participe activ atât la procedurile de selecție cât și la sesiunile publice de consultări. Mai multe informații găsiți pe pagina www.donamplasma.ro 

Florin Hozoc,

Președinte Asociația „Donăm Plasmă”

București, 12 ianuarie 2022