Medicamentele derivate din plasmă

Conform datelor privind consumul mediu din ultimii cinci ani, date prezentate de autoritățile sanitare din România, pacienții români au primit în perioada 2016 – 2021 aproximativ:

a) 210 kg de imunoglobulină umană normală
b) 2000 kg de albumină
c) 40.000.000 UI de factor VIII de coagulare plasmatic

Din păcate, consumul de medicamente derivate plasmatic din România este afectat în special de alocarea de cantități limitate din partea producătorilor, în special din cauza deficitului global de plasmă (materie primă) dar și din cauza prețurilor mici impuse de autorități.

Cea mai dramatică situație este în cazul imunoglobulinei umane normale, unde consumul mediu din ultimii ani a fost de cinci ori mai mic decât cel normal, dacă pacienții români ar fi primit dozele de imunoglobulină conform ghidurilor internaționale de tratament.

Astfel, consumul real de imunoglobulină al pacienților români ar trebui să fie la un nivel de aproximativ 1000 kg de IVIG anual. Această cantitate de IVIG ar necesita un volum de 200.000 litri de plasmă umană.

Tocmai de aceea, Asociația „Donăm Plasmă” își propune să finanțeze, dezvolte și opereze un număr de 10 centre de plasmafereză care să colecteze aproximativ 200.000 litri de plasmă anual, cantitate suficientă pentru a asigura fabricarea suficientă de imunoglobulină umană normală pentru pacienții români.