Cine suntem

Asociația „Donăm Plasmă” este o organizație neguvernamentală, înființată în România în anul 2021, având ca principal scop să promoveze donarea de plasmă umană pentru fabricarea de medicamente.

Membri ai Asociației „Donăm Plasmă” sunt persoane fizice care au aderat la obiectivele și scopurile asociației, respectiv medici, pacienți, alte persoane fizice ce își oferă voluntar sprijinul, precum și persoane juridice care sprijină obiectivele și scopurile asociației (asociații profesionale medicale, asociații pentru drepturile pacienților, companii private din domeniul colectării și procesării de plasmă umană).

Președintele fondator al Asociației „Donăm Plasmă” este Florin Hozoc, antreprenorul român care a sprijinit donarea de plasmă convalescentă în perioada 2020-2021, oferind gratuit echipamente și consumabile pentru plasmafereză, astfel că 26 de centre de transfuzie din totalul de 40 au colectat plasmă convalescentă folosită pentru tratamentul pacienților infectați cu SARS-COV-2.

Asociația „Donăm Plasmă” își propune ca în următorii ani (2022-2023) să finanțeze și să dezvolte primele 10 centre de plasmafereză din România, cu o capacitate totală de colectare a aproximativ 200.000 litri de plasmă umană pentru fracționare.

Cele 10 centre de plasmafereză care vor fi deschise în perioada 2022-2023 vor funcționa ca secții externe ale actualelor centre publice de transfuzie, cu respectarea legislației actuale care prevede că doar statul poate colecta sânge și componente sanguine de la donatorii români.

Centrele de plasmafereză vor fi dezvoltate și operate de către Asociație, care va mobiliza fonduri private ce vor finanța astfel toate costurile.

Toate aceste 10 centre de plasmafereză se vor supune procedurilor de autorizare și înregistrare în European Plasma Master File (PMF), astfel încât plasma umană colectată în aceste centre să poată fi procesată în fabricile europene.

Plasma umană colectată va fi proprietatea centrelor publice de transfuzie și va fi oferită producătorilor de medicamente derivate din plasmă, în schimbul produselor finite necesare pacienților români. Astfel, medicamentele astfel obținute vor fi vândute spitalelor, în urma procedurilor normale de achiziție, iar fondurile obținute vor acoperi costurile de colectare, testare, procesare, depozitare, fracționare și respectiv de promovare a donării.